Серенай Сарькая е турска актриса и модел. Тя се състезава в конкурса за красота Мис Турция през 2010 г., завършвайки втора, и е избрана за Жена на годината през 2014 г. Тя е най-известна с ролята си на Мира в телевизионния сериал: Кварталът на богатите / Medcezir.

Родена е на 1.07.1992 година в Анкара. Когато е на 6 години, родителите й се развеждат и тя живее с майка си. Завършва гимназия в Анталия. Искала е да завърши висшето си образование в чужбина, но не е успяла. Серенай се е интересувала от волейбол и баскетбол, а сега играе тенис и практикува латиноамерикански танци. На 15 години тя участва в европейски конкурс за красота в Чехия и започва актьорската си кариера, след като получава специална награда от журито на конкурса.

През 2022 г. Shahmaran, онлайн адаптацията на Netflix по древна ориенталска легенда, събира Серенай Сарькая и нейния колега от Кварталът на богатите / Medcezir Бурак Дениз. Изключително успешното сътрудничество на дуото, като Шахсу и Маран, печели огромна популярност и сериалът имаше огромен успех, като остана в топ 10 на най-гледаните заглавия в продължение на няколко месеца.