Къванч Татлъту не е турчин

Къванч Татлъту не е турчин

Къванч Татлъту не е турчин.

Истинска война отскоро се разгаря относно произхода на известния турски актьор Къванч Татлъту ( Мехмед -“Перла” ). След излязлата информация, че самият той признава, че това, че се отличава силно от своите сънародници се дължи на босненския му произход, много хора се разсърдиха на думите му, а други ги приеха като нещо, което отдавана са предчувствали. Всъщност родът на Къванч действително е преселнически в Търция и така Къванч Татлъту не е от турски произход, защото потеклото му е от балканската територия – Херцеговина, която сега е част от Босна и Херцеговина. Както е известно в тези земи един от най-солидните генетически елементи е именно славянският, който по всичко личи е бил определящ и за предците на самия Къванч Татлъту.

За “Брат Пит на Средния Изток”, както наричат някой актьора от „Забранения плод“ и актуалния “Езел”, или за гордостта на Турция, оказва се вече може да се говори и като за гордостта на Балканите. По този повод, в статия за актьора, един неизкушен от разпространяване на клюки хърватски вестник направо подчертава, че въпреки това, че Къванч Татлъту е роден в Турция, вероятно актьорът дължи красотата си на босненския си произход.

  • По подобен начин се въодушевяват и потребителите на сръбските медии, като визират славянския му произход. Потребителите споделят: “Винаги съм коментирал, че такъв русокос, светъл не може да е истински турчин, видях че съм бил прав”.
  • Някои казват: “Душица наша”, а други читатели добавят: “Типичкъванчен босненец- светъл, хубав, сгоден”. В края на коментарите следващ читател заключава: “Винаги се чудех как може да е толкова различен от другите турци, а той бил наш кадър- наистина е красив!” Не липсват пререкания по този въпрос и у нас, въпреки, че този въпрос е официално табу, за да не бъдат раздразнени гордите с Къванч Татлъту български мюсюлмани. Като цяло сред спорещите има една недоизказаност по въпроса, че Къванч Татлъту не е турчин. Едната страна в спора удря с тезата, че навсякъде се говори за Къванч като за турски актьор и че в Турция също се срещат светли хора.
  • Другата страна казва, че все пак мнозинството в Турция са подчертано мургави, а светлите са определен малък процент, който точно отговаря на заселваните и асимилирани чужденци, като част от политиката на Османската империя провеждана векове наред. Допълват и, че ако са светли, дори тези, които за разлика от Къванч Татлъту не знаят, че са от чужд произход, всъщност са потомци точно на тези “принудително изкълчени турци”.

Къванч Татлъту е роден 1983г. в Турция. Става модел, но баща му държи да бъде актьор. Благодарение на вида си Къванч Татлъту ( Kivanc Tatlitug ) става и едното и другото. През 2002 г. печели приза за най-добър модел в света. Оказва се, че за да се развива в Турция, където силно се отличава от останалите, не му е нужно образование и той дори не завършва средно образование. В България се прочува покрай ролята си на Мехмед в любимия на публиката сериал “Перла”. Успех има и с ролите си в “Двама завинаги” и като Бехлюл в „Забранения плод“. В момента може да бъде видян в сериала “Езел” по Нова Телевизия.

Сподели
Scroll to Top