Джансу Дере е турски модел и актриса.

Джансу Дере е родена на 14 октомври 1980 г. в Анкара. Израснала е в Измир и е завършила обучението си в Истанбул, специалност Археология. Актьорската й кариера започва през 2000 г., когато е водеща на детски предавания и няколко модни ревюта. През 2002 г. тя прави своя актьорски дебют в сериала „Здрач“.

Джансу добива най-голяма популярност в кариерата си с ролята на Съла в сериала „Завръщане“. Актрисата е позната на българската публика и от сериала „Езел“ от 2009 г., в който изигра ролята на Ейшан.

Джан Дере е високa 176 см, активно спортува и се храни здравословно. В личния си живот тя имаше седемгодишна връзка с комика Джем Йълмаз, но двамата се разделиха, след като той и изневери с нейна много близка приятелка. Няколко години по-късно актьорът отново се опита да намери сърцето на Джансу, но тя не можа да прости на мъжа, който я нарани. Мъжът до нея от 2019 г. е художникът Ренан Карели.

Едно от хобитата на актрисата е фотографията и тя планира един ден да направи необичайна и интересна фотоизложба. От 2013 г. тя е лице на световноизвестна козметична компания, която й предлага много ангажименти. Една от тях е появата й на фестивала в Кан, където тя предизвика интерес не само с популярността си, но и с външния си вид.

Популярността на Джансу Дере сред българските зрители нараства с участието й в сериала „Завръщане“ излъчен по Бтв през 2015г. В него тя играе ролята на Съла, жена, омъжена против волята си, която се опитва да преодолее вековна традиция. Джансу спечели международна слава, като успешно преоткри образа на Съла и привлече вниманието на публиката в десетки страни, където се излъчваше продукцията. За сериала тя си партнира с турския актьор Мехмет Акиф Алакурт в образа на Боран.

В България през 2023г. стартира сериалът „Мрежа от лъжи“, в този сериал тя пресъздава образа на добрата съпруга Ася, която разбира, че съпругът й Волкан й изневерява. Впоследствие разбрала, че това се е случвало отдавна, а любовницата на съпруга й чакала детето му. Оказа се, че някои от приятлите й също знаят за тази ситуация. Сериалът е един от най-рейтинговите сериали в жанра и се радва на високи отзиви.