Айла Алган – Ayla Algan

Айла Алган - Ayla Algan

Айла Алган – Ayla Algan

  • Айла Алган е висока: 162 см.
  • Обича да се снима в киното, защото филмите се гледат и след десетилетия.
  • Говори немски, френски и английски език.
  • Има 3 самостоятелни албума, издадени през 1976, 1977 и 2008 година.
  • 1972 г. по поръчка на Министерството на туризма подготвя албум на: английски, френски и немски език, с който да се отбележи 650-годишнината от смъртта на поета Юнус Емре.
  • 1980 г. заминава за Берлин и в продължение на 4 години работи в театър Шаубюне.
  • Актрисата е известна с това, че отказва да играе отрицателни персонажи. „Не желая да играя образите на злодеи, но не се гневя на онези, които ги предпочитат. Това е въпрос на личен избор и освен това отрицателните роли оставят лошо впечатление у зрителите за актьора“ – споделя тя..

Актрисата дебютира в киното през 1964 година с филма „Karanlıkta Uyananlar“. През дългогодишната си кариера има повече от 60 участия в телевизията и киното.

Айла Алган е единственото дете на художничката Невзат Касман и Ведат Касман – емигрант и търговец от Крит.

Айла започва да ходи на уроци по пиано на 5-годишна възраст и продължава артистичното си образование с уроци по балет и пеене. От дете пише поезия, защото се чувства самотна.

Айла посещава частния френски лицей „Notre Dame de Sion“ в родния си град и на 15-годишна възраст трябва временно да прекъсне артистичните си занимания. Заминава да учи във френския Версай, а в класическата гимназия, която записва, липсва пиано. Актрисата споделя, че не е имала време за странични занимания. Трябваше да учи латински, френски и старогръцки едновременно.

На 19-годишна възраст се омъжва и се мести в Ню Йорк, САЩ със съпруга си Беклан Алган. Тя учи английски, а Беклан – минно инженерство. Беклан трябваше да получи подходящо образование, за да наследи бизнеса на баща си. Той обаче решава да учи актъорско майсторство, Айла също.

Докато живее в САЩ, й е предложена ролята на Брайс в „Happy Girl“, но след разговор с Марлон Брандо, тя отказва да подпише 8-годишен договор и ролята се играе от Барбра Стрейзънд. Айла отказва и предложението за филм с Жан-Пол Белмондо, защото продукцията представя нейната страна неблагоприятно по отношение на наркотиците. Айгън казва, че причината турските актьори да не намират място в световното кино е езикът.

През 1960 г. турският режисьор Мухсин Ертуурул моли Айла да се върне в родината си и да участва в продукцията на Хамлет, която той трябва да постави. Айла идва и дебютира в „Skowronek“, а през 1962 г. в „Хамлет“ играе два образа – Офелия и Хамлет.

През 70-те години Айла се доказва и като певица. Пее на френски, турски и английски език. През 1971 г. се изявява на сцената на концертна зала „Олимпия“ в Париж, а година по-късно в Слънчев бряг заема второ място в международния песенен конкурс „Златният Орфей“. През 1977 г. в Сопот печели конкурс за поп музика с песента „Czarny Orzeł“.

През 1988 г., заедно с колегите си Беклан Алган, Ерол Кескин и Халук Шевкет Атасевен, създава „Лаборатория за театрално развитие“, която обучава млади актьори и поставя новаторски театрални представления. През годините нейни ученици са едни от най-известните актьори:

Айла Алган винаги говори с вълнение и гордост за своите ученици, но категорично не може да посочи най-талантливия сред тях.

Обучавала съм много талантливи деца. Бергюзар Корел се отличаваше със своето трудолюбие и дисциплина. Подобни качества вече рядко се срещат. Тя усвои всичко и си тръгна от школата. Играхме заедно в „1001 нощи“ – казва Алган.

йла среща Беклан Алган, актьор и сценарист, на Нова година. Няколко месеца по-късно, на 27 август 1957 г., те се женят. Бракът им продължава до 27 септември 2010 г., когато Беклан умира от левкемия. Двамата имат една дъщеря, Севи (родена 1975 г.), която се омъжи за актьора Ерол Бабаоолу през 2011 г.

Сподели
Scroll to Top